Wat is vliesbehang?

Wat is vliesbehang?

Vliesbehang is een populair type behang dat steeds vaker wordt gebruikt in woningen en commerciële ruimtes over de hele wereld. Het biedt tal van voordelen ten opzichte van traditioneel behang, en het is ook geschikt voor beginners die geen ervaring hebben met behangen.

Wat is vliesbehang?

Vliesbehang is een speciaal soort behang dat is gemaakt van een combinatie van papier- en vliesmateriaal. Het woord ‘vlies’ verwijst naar een non-woven materiaal dat wordt gebruikt als basis voor dit behang. Dit non-woven materiaal wordt gemaakt van synthetische vezels zoals polyester of cellulose. De bovenste laag van vliesbehang bestaat meestal uit papier of vinyl, wat zorgt voor de decoratieve afwerking en het patroon van het behang.

Hoe wordt vliesbehang gemaakt?

Het productieproces van vliesbehang begint met het creëren van het non-woven vliesmateriaal. Dit gebeurt door synthetische vezels te mengen en ze tot een vliesstructuur te verwerken. Dit non-woven vlies fungeert als de rug van het behang en heeft verschillende belangrijke voordelen, zoals scheurbestendigheid en eenvoudig aanbrengen.

De bovenste laag van het behang wordt meestal bedrukt met een patroon of ontwerp naar keuze. Dit kan variëren van eenvoudige effen kleuren tot complexe geometrische patronen en afbeeldingen. De bedrukte laag wordt vervolgens gelamineerd op het vliesmateriaal, wat resulteert in het uiteindelijke vliesbehang.

De voordelen van vliesbehang

Vliesbehang heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen die het biedt. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Het grootste voordeel van vliesbehang is dat het zeer eenvoudig aan te brengen is, zelfs voor beginners. De meeste soorten vliesbehang zijn ontworpen om rechtstreeks op de muur te worden aangebracht, zonder de noodzaak van een behangtafel. Je hoeft alleen maar de muur in te smeren met behanglijm en het behang erop te plakken. Dit maakt het behangen een stuk sneller en gemakkelijker.
 2. Vliesbehang is bijzonder duurzaam en scheurbestendig vanwege het non-woven vliesmateriaal waaruit het is gemaakt. Dit betekent dat je minder kans hebt op scheuren en beschadigingen tijdens het aanbrengen en gebruik.
 3. Als je ooit besluit om je interieur te veranderen, is het verwijderen van vliesbehang een fluitje van een cent. Je kunt het behang meestal in droge toestand van de muur trekken zonder veel gedoe met afstomen of schrapen.
 4. Vliesbehang kan worden overschilderd met verf als je de kleur wilt veranderen. Dit geeft je de flexibiliteit om je interieur aan te passen zonder het behang volledig te verwijderen.
 5. Vliesbehang staat bekend om zijn strakke en naadloze afwerking. Het non-woven materiaal voorkomt dat het behang krimpt of uitzet, waardoor je muren er altijd netjes uitzien.

Hoe gebruik je Vliesbehang?

Het gebruik van vliesbehang is relatief eenvoudig, zelfs als je geen ervaring hebt. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Zorg ervoor dat je muur schoon, droog en glad is voordat je begint. Verwijder eventuele oude behangresten en vul eventuele scheuren of gaten op.
 2. Meet de hoogte van je muur en knip het behang op maat, zorg ervoor dat je wat extra lengte aan de boven- en onderkant laat voor het geval dat.
 3. Smeer behanglijm gelijkmatig over de muur met een roller of kwast. Volg de instructies op de lijmverpakking voor de juiste verdunning en wachttijd.
 4. Plaats het behang voorzichtig op de met lijm bedekte muur en druk het glad met een behangspatel om luchtbellen te verwijderen.
 5. Snij het overtollige behang aan de boven- en onderkant netjes af met een scherp mes.
 6. Herhaal deze stappen voor alle stroken behang totdat je muur volledig is bedekt.
 7. Laat het behang goed drogen voordat je meubels terugplaatst of de ruimte in gebruik neemt.

Kortom, vliesbehang is een geweldige keuze voor zowel beginners als ervaren klussers die op zoek zijn naar een eenvoudige en effectieve manier om hun interieur te verfraaien. Het biedt duurzaamheid, eenvoudige verwijdering en een strakke afwerking, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor iedereen die zijn huis wil opknappen.

Bron: www.vliesbehang.nl

Wat is vliesbehang?
Schuiven naar boven